"Шепотът на траките" - гроздобер в "Шато Коларово"

Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

„Шепотът на траките“ – гроздобер в „Шато Коларово“

септември 9, 2017

Начало на гроздобер 2017 в лозята на Шато Коларово според древен тракийски обичай

На 09.09.2017 г. „Шато Коларово“ се изпълни с духа на древността. Разказано бе предание за гроздобера, което докосна посетителите, дошли от всички краища на България. Древните тракийски обичаи се съхраниха, а и запалиха искрица гордост у всекиго, та и той да разкаже на децата си за траките, които преди много, много лета живели по нашите земи, и за обредите им, свързани със свещените за тях лозя. Виното, което те ще родят, бе помилвано от една магия, на която се вика „предание“, от една сила, пропътувала стотици години, та е жива и днес, от една обич, грееща в сърцата на тези, които ги изпълниха.

В края на всяка година народът се събирал за гроздобер. В древни времена се вярвало,че водата помни.  Каквото да й кажеш, тя на никого не ще го сподели. Пък имала и магична сила. Прочистваща й викали, защото поемала всякаква зла мисъл от човека и с ведра  я заменяла. Затова преди дългоочаквания гроздобер хората миели ръцете си,че всяко лошо да падне и доброто да пребъде  тайнствения им ритуал. Плодът трябвало само узрял да се бере, ако се откъсне незрял,  годината щяла да бъде кисела. А главно жени ги брали плодовете,че да може нежна ръка да ги откъсне и да не плаче лозата. Брали, та брали в големите кошници и изсипвали реколтата в голямо корито наречено ,,шарапан‘‘. То било изработено от силната мъжка ръка,че да може и виното да бъде силно.
Щом всичкият добър грозд  бил в шарапана, само избрани жени пристъпвали към сторването на старинния обред. Оглеждали дали всичко е както си му реда, пристъпвали нежно по твърдата земя, засмени, безгрижни, блажени, те танцували на лозята, че да може всеки , който вкуси от плода, да усеща благодата. А щом мъжете дохождали, жените смирено посядвали,та мъжката ръка им умивала краката. Давали им нови сили – по- могъщи и юнашки. Та с мъжката сила и женската нежност те навлизали в големия шарапан и тъпкали по гроздето, та само сокът му да остане. Понякога таз работа траела час, два , друг път от ранни зори до късен мрак, но ритуалът трябвало да бъде свършен.

Гроздобер 2017 в Шато Коларово

Преди много лета народът вярвал,че чрез гроздовия сок отбрани хора могат да виждат в бъдещето. Затова те запалвали огньове, грабвали шепа от напитката и я хвърляли в пламъците. Огнената стихия е толкова могъща, че ако имаш ,,погледа‘‘, можеш да видиш сенките на онова, що предстои да се случи. Но не всеки можел да я върши таз работа .Както казах – само подбраните, онези с ,,погледа‘‘. Тракийските жрици. Тези тайнствени същества бродили по земята и се свързвали със Силата,та помагали на народа, който все се опитвал да я разгадае тяхната мистерия. Но не всеки имал правото да я знае. Само тез, които Силата помилва.
Преди сокът да се остави, та да предстои, младите юнаци изпитвали своята сила. Със смела крачка запрестъпвали към шарапана, гребвали с големи шепи от напитката и изпивали колкото могат. Плодът им давал сила – хем да са здраво стъпили на земята, хем умът им да е гъвкав. Правили мъжете надигравания. Борбата им била изпълнена с веселие. Колкото по-бодра била битката, толкова по-вкусно щяло да бъде виното, защото юнаците предавали своите вълнения на земята,земята на лозето, а лозето на плода.
Толкоз красота има в древните ритуали- чисти, благи, с добро сърце направени. Времето минава покрай нас, като миг и като дихание. Нека помним и миналото, и настоящето, и бъдещето. Това е всичко сигурно що съществува. И не бива да забравяме онези, които бяха преди нас, защото всеки иска да бъде запомнен. А и трябва. Но поне едно трябва да помните – че велики са били предците ни – мъдри, ярки, силни, стихийни, работливи и сърдечни. Туй е нашето предание, а всеки що го чувства близко, нека с благо сърце да го предаде на онези, що са им сродни.
Затуй ще бъде виното с божествени аромат и вкус, които ще оставят спомени у отпилите и само глътка вовеки.

Детайли

Дата:
септември 9, 2017
Категория за Събитие:
Уебсайт:
https://chkolarovo.com

Организатор

Бутикова изба „Шато Коларово“
Телефон:
+359 895518688
Email:
chkolarovo@gmail.com
Уебсайт:
https://chkolarovo.com

Място

Шато Коларово
село Коларово, Хасково 6460 България + Google Map
Телефон:
+359 895518688
Уебсайт:
https://chkolarovo.com