Връчване на отличията от Concours Mondial de Bruxelles 2017

Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Връчване на отличията от Concours Mondial de Bruxelles 2017

септември 26, 2017

Връчване на награди на Шато Коларово, спечелени на Concours Mondial de Bruxelles 2017

На 26.09.2017 на официална церемония в Пловдив бяха наградени с отличия българските производители на вино, наградени с медали на тазгодишния винен конкурс № 1 в света Concours Mondial de Bruxelles‘2017, който този път бе с адрес Валядолид. Те бяха връчени от Кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев, г-н Владимир Туджаров, Главен секретар на Министерство на икономиката, и г-н Бодуа Аво, Председател на Concours Mondial de Bruxelles, който пристигна специално от Брюксел за събитието.
Медалистите приветстваха и г-жа Меглена Михова и г-н Кристоф Сепулведа от Probegex – представител на Concours Mondial за България. Гости на церемонията по връчването на отличията бяха инж. Красимир Коев, Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, д-р Иван Соколов, Председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, г-жа Евелина Апостолова, Заместник-областен управител на област Пловдив, инж. Александър Държиков, Заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, г-н Розалин Петков, Заместник-кмет по общинска икономика на община Пловдив, кметове на райони, представители на Национална лозаро-винарска камара, местния бизнес, членове на журито на Concours Mondial, партньори и др.
На Concours Mondial de Bruxelles – 2017 г., България спечели общо 58 медала – 1 голям златен, 23 златни, 34 сребърни. Допълнително България спечели 3 награди за органично и био вино. Страната ни е на 7-о място по брой на спечелени медали и на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали.
С 58 спечелени медала от 146 мостри, процентът на успеваемост на страната ни е 39,73%. „За трета поредна година България постига високи резултати“ – коментира Меглена Михова,представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България. „Средната успеваемост е 29%, а успеваемостта на страната ни е около 40%. Това показва, че у нас се произвеждат вина на много високо ниво и поддържаме постоянство в качеството“ – допълва тя.
Сред спечелилите 23 златни медала са и няколко представители на регион Тракия със следните вина: Денеб сира 2013, Gold Stallion 2013 и Stallion 2013 – Ейнджълс естейт; Еленово Мавруд 2013 и FM Brut – Едоардо Миролио; Кортен Натура Мавруд§ Рубин – винарна Кортен; Мегалит Мерло 2012 – бутикова изба „Шато Коларово“.

Златен медал за Мегалит Мерло 2012 на Concours Mondial de Bruxelles 2017

Сред общо 34-те сребърни медалисти са: Домейн Менада с три вина Barrique point Chardonnay 2015, Barrique point red cuvee 2015 и Черга10* 2013; Cote du Danube на Шато Бургозоне; EM Bio Rose Bouquet & Mavrud 2016 на Едоардо Миролио; Gaetan Merlot 2015 на винарна Оряховица и Кортен Каберне совиньон 2015 на изба Кортен.
Наградите са особено ценни, защото Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света и единственият международен конкурс, в който се прави проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.
Вината се оценявани от 320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери. Тази година са въведени и две нови категории – за стара реколта и за органични вина. От България са участвали 38 производители, които представиха както чуждестранни сортове вино, така и типично българските като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, мелник 55, памид, тамянка, мискет, димят и български биовина.
Пълният списък на наградените български вина може да видите на адрес: http://results.concoursmondial.com/ след въвеждане на държавата.

 

Детайли

Дата:
септември 26, 2017
Категория за Събитие:
Уебсайт:
http://www.plovdiv.bg/

Организатор

Община Пловдив
Телефон:
+359 32 656 700,
Email:
info@plovdiv.bg
Уебсайт:
http://www.plovdiv.bg

Място

Община Пловдив
Пл. Ст. Стамболов 1
Пловдив, Пловдив 4000 България
+ Google Map
Телефон:
+359 32 656 700
Уебсайт:
http://www.plovdiv.bg