Нашите лозя

Имало едно време...

Така започва всяка приказка! Когато я четеш - преживяваш чуждата реалност и се потапяш в нейната история...

Но когато я пишеш… пишеш своята мечта. Понякога бавно, трудно и мъчително, понякога бързо, стремеглаво и със замах. А размахът на перото ти може да граничи единствено и само с най-дълбоките ти и искрени мечти.
Но преди да започнеш, ще ти споделим една тайна. Със сигурност вече си разбрал, ала приказките не са реални. Изненада ли се? Едва ли… В тях доброто винаги побеждава злото, а то след това сякаш изчезва и не се появява отново.Но реалността е различна, коренно различна. Понякога е страшна, а друг път блажена.И това го знаеш, нали? Но въпреки, че нашата история е реална, в нея няма нищо мрачно, нищо от което да се боиш. Изпълнена е с копнежи и много усърден труд, с мистика и веселие, а единствените сълзи са тези от щастието. Затова ще наречем реалността си приказка. И така нека се докоснете до нея.
Имало едно време едни стари, магични лозя.
Така започва нашата приказна реалност. Скътани в пазвите на Сакар планина, лозята нашепвали омайни истории чак от ония древни епохи, когато човекът и природата били едно цяло. Народът, осъзнал че гроздовете притежават чудотворна сила, се заловил и сутрин, и вечер, и лято, и зима да бди над полето.Слънцето и Вятърът видели как човекът обгрижва лозята, доловили неизтощимата му и чистосърдечна любов, та решили и те да спомогнат сътворяването на магията. А това било едно истинско, древно и магнетично вълшебство, което ни дарило с божествен завет – лозята. Едни от най-старите лозя на Балканите. Глезени от средиземноморския бриз и с безкрайните милувки от златните ръце на поколения лозари, гроздовете всяка година прошепват благодарността си с богати реколти.
И така след цели 40 години, нашите бленувани мечти се вплетоха в реалността и свързаха с тази плодородна земя, с нейните тежки лози, скътали в прегръдките си ароматно и плътно грозде, което те подканва да направиш най-доброто вино.
Лозята на „Шато Коларово“ се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг, югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите. Продължителността на периода без валежи в региона е средно 210-240 дни. Климатът в региона е континентално-средиземноморски. Зимите са меки-абсолютните температури не падат под 0-5 °C. Пролетта е топла, настъпва рано и е последвана от горещо и сухо лято. Общият сбор градуси за вегетационния период е относително висок – 4000 – 4200 °C. Честотата на пролетните валежи е средно 5%. Средните дневни температури за най-горещите месеци са 24-26 °C, а средната стойност на минималните температури за година не пада под 16-18°C. Средният абсолютен минимум е между 10 и 15 °C и зимните застудявания обикновено не продължават повече от седмица. Почвите в региона са кафяви до кафяви-горски, с ниско до средно съдържание на скала. Репродуктивният слой на почвите е много дълбок и с високо съдържание на азот – топъл, влагозадържащ и много добре аериран.
Всички тези фактори подпомагат отглеждането на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове, с характерно и експлозивно тяло, събрало в себе си ескпресивната природа на юга.