Бяло купажно вино 2015 – селекция Ахал

Бял Ахал 2015

Позволете ни да Ви представим бялото купажно вино на бутикова изба ``Шато Коларово``

Бяло вино 2015 от серия Ахал на Шато Коларово

Бялото вино 2015 от серия Ахал на бутикова изба „Шато Коларово” е купажно вино, направено от сортовете Шардоне 50% и Вионие 50%. Въпреки факта, че Вионие е по-ранно зреещ сорт, според показателите на съответната реколта и динамиката на зреене, гроздоберът и на двата сорта е извършена по едно и също време – 01.09.2015 г. , като гроздето е брано ръчно, при внимателен подбор гроздове и зърна. Двата сорта се винифицират отделно, като след смачкване и пресоване мъстта постъпва в 2 х 500 л. бъчви от български дъб за алкохолна ферментация, като се поддържа температура на ферментация 16-18°C. При престоя си в дъбовите бъчви, виното често преминава и през малолактична ферментация, която обогатява и омекотява виното.
Следва откаляване, измиване на бъчвите и връщане на виното обратно в тях за още 6 месеца. Така то отлежава върху фината утайка и се насища допълнително с манопротеини. Дрождените клетки се разграждат и обогатяват, като с това променят и оформят виното. Следва филтруване, след което се прави и самия купаж. От виното са бутилирани на 05.05.2016 г. 1300 бутилки.
Характерното за бялото купажно вино 2015 от серия Ахал на „Шато Коларово“ е ярък наситен жълт цвят с блестящи златисто-зелени отенъци, сложен нос с опушени и ванилови тонове, мед, канела, зряла праскова и пъпеш. Заоблено хармонично тяло, леко пикантно с опушени медени нотки.
Препоръчителна температура на консумация 16-18°C.

За улеснение на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от асортимента на „Шато Коларово“ в нашия онлайн магазин.