Селекция Special Kolarovo Selection – SKS 2012

SKS 2012

Позволете ни да Ви представим едно от най-емблематичните ни червени купажни вина

Серия вина SKS 2009 на винарна Шато Коларово

Червеното купажно вино SKS 2012 г. от едноименната серия Special Kolarovo Selection на бутикова винарска изба „Шато Коларово” е произведено от 4 вида грозде – Мерло 55%, Каберне Совиньон 25%, Мавруд 15% и Каберне Фран 5%, които са от собствени лозя. Парцелите с тях са подбирани много внимателно и добива от тях е контролиран, като не надвишава 500-600 кг./декар. Гроздоберът на всяко от 4-те вида грозде е извършен на различна дата: Мерло – 17.09.2012 г., Каберне Совиньон – 25.09.2012 г., Мавруд – 30.09.2012 г., Каберне Фран – 12.09.2012 г., като и винифицирането им е направено поотделно. Гроздето се бере рано сутрин, в малки касетки, като се прави селекция на гроздето още на лозето, като по този начин влиза само най-качественото грозде. След постъпването му в избата, гроздето се ронка и се смачква, след което мъстта се слага във ферментатори и се охлажда до 8°C за 5 дни, с цел гроздовият сок да усвои аромат и цвят от ципата, за да се постигне максимално извличане на червената багрилна материя. Процесът се нарича настойване (студена мацерация). Следва алкохолна ферментация за 15 дни, която се осъществява при постоянно поддържана температура от 25-28°C, като през няколко часа се прави обливане. След това се задържа готовото вино с джибрите за още две седмици, за да се извърши и посталкохолната ферментация. За да се насити с още повече аромати и да омекне виното яблъчно-млечнокиселата ферментация протича още във ферментатора. Следва отлежаване за 18 месеца в български и френски бъчви при постоянна температура от 22-24°C, с което вината добиват своя краен индивидуален характер. След като виното е готово се прави купажа между сортовете, като съотношението е по преценка на нашият енолог Илиана Коева. Следва бутилиране и отлежаване за 12 месеца в бутилка, преди купажното червено вино да бъде пуснато на пазара. От него на 05.04.2015 г. са бутилирани 5000 бутилки.
Характерното за червеното купажно вино SKS 2012 г. на „Шато Коларово“ е интензивен рубинен цвят с меки отблясъци и комплексен нос с нотки на сушена вишна, мускус и черен шоколад. Елегантно тяло със средна структура и богат вкусов аромат на какао, опушено месо и евкалипт.
С цел запазване на автентичния характер и ароматно-вкусовите качества на виното, то не е бистрено и филтрувано, поради което е възможно в процеса на стареене в бутилка да се образува благородна утайка. Препоръчителна температура на консумация 16-18°C.

Като признание за вложените любов, труд и професионализъм от екипа на „Шато Коларово“, червеното купажно вино SKS 2012 г. спечели златен медал на Concours Mondial de Bruxelles 2016  и златен медал от International Wine Contest Bucarest 2017.

За улеснение на нашите Клиенти предлагаме възможността и за закупуване на всички вина от асортимента на „Шато Коларово“ в нашия онлайн магазин.