Винена селекция СК – Вионие 2015

Вионие 2015

Позволете ни да Ви представим едно от най-добрите бели вина на бутикова изба ``Шато Коларово``

Вино Вионие 2015 на Шато Коларово

Вионие е 100% сортово вино, произведено от най-доброто грозде Вионие за съответната реколта, като внимателно е следена динамиката на зреене и улавяне на точното съотношение на алкохол, захари и киселини на гроздето, което е с контролиран добив от 450 килограма/декар. Лозовият масив се намира в покрайнините на село Изворово, община Харманли. Гроздобера е извършен на 07.09.2015 г., гроздето е брано ръчно в касетки, като е извършен внимателен подбор гроздове и зърна. Набраното и селектирано бяло грозде постъпва в преса, в която престоява няколко часа (настойване), за да може в гроздовия сок да преминат аромати от ципата, след което постъпва в неръждаем съд за ферментация . Поддържа се сравнително ниска температура на ферментация 16-18°C с цел запазване на ароматите във виното. При по-ниска температура и алкохолната ферментация е по-голяма – за около 20-30 дни. След приключване на ферментацията, виното се охлажда и престоява известно време (около 15 дни) върху утайката, като няколко пъти седмично се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва, като виното се отделя от утайката, след което се филтрува и бутилира. На 30.03.2016 г. са бутилирани 3800 бутилки.
Характерното за Вионие 2015 е красивият светлозлатист цвят, сочен и зрял нос с много жълти плодове, дървесна кора и прасковено-ванилови нотки. Прекрасно балансирано, виното завършва със загадъчно-приятна минералност, която придава блясък на безкрайния ароматен финал.
Препоръчителна температура на консумация: 12-14°C.

За улеснение на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от асортимента на „Шато Коларово“ в нашия онлайн магазин.