Винена селекция Мегалит – Мавруд 2013

Мавруд 2013

Пoзволете ни да Ви представим Ви едно от най-успешните ни и емблематични червени вина

Червено вино Мавруд 2012 от серия Мегалит на бутикова изба Шато Коларово

Червеното вино Мавруд 2013 г. от селекция Мегалит на бутикова винарска изба „Шато Коларово” е 100% сортово вино, произведено от едноименния сорт и произлизащ от лозов масив край с. Оряхово. Датата на гроздобера е 03.10.2013 г. след регулирани наблюдения върху динамиката на зреене. Гроздето се бере сутрин, в касетки, след което при постъпване в избата се ронка и се смачква, за да се получи гроздовата мъст и се слага във ферментатори, в които се охлажда до 5 градуса. Процесът на настойване при ниска температура продължава 10 дни. Следва алкохолна ферментация за 14 дни, при контролирана температура от 28°C, след това се задържа готовото вино с джибрите за около 2 седмици – процес, който се нарича посталкохолна ферментация. За да се насити на още повече аромати и да добие мекота виното, яблъчно-млечнокиселата ферментация протича още във ферментатора. Това се практикува обикновено само при много добра технологична зрялост на съответния сорт грозде. Следва отлежаване 6 месеца в стари френски барици. На 15.12.2017 г. от виното са бутилирани 1300 бутилки.
Особеното за Мавруд 2013 г. от серия Мегалит на „Шато Коларово“ е плътен атрактивен цвят и дълбок, елегантен, комплексен нос с фини акценти на хвойна и етерични масла, минерали, кожа, сочна арония и индиго. Свежо, сочно, мощно, но елегантно тяло със зрели танини и много добре изразен горски плод.
С цел запазване на автентичния характер и ароматно-вкусовите качества на виното, то не е бистрено и филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка. Препоръчителна температура на консумация 16-18°C.

За улеснение на нашите Клиенти предлагаме възможността и за закупуване на всички вина от асортимента на „Шато Коларово“ в нашия онлайн магазин.