Винена селекция Мегалит – Мерло 2013

МЕРЛО 2012

Позволете ни да Ви представим едно от най - емблематичните вина на бутикова изба ``Шато Коларово``

Вино Мерло 2012 от серия Мегалит на винарна Шато Коларово

Червените вина от сорт Мерло в „Шато Коларово” се правят от собствени лозя, които са част от известния в цяла България и на Балканите Коларовски лозов масив, който е създаден през 1977-78 г. от австрийския професор Мозер, едно от светилата на световното винопроизводство по онова време. Поканен от тогавашното правителство, да намери подходящо място за засаждане на лозя, след задълбочени почвени и климатични изследвания той избира района на село Коларово, като най-добър за сорта Мерло. И това не е неслучайно, преобладаващите почви на масива са кафяви, а репродуктивния й слой е с високо съдържание на азот – топъл, влагозадържащ и добре аериран. След няколко години, при опитване на вече готово и отлежало вино, професор Мозер казва за Коларовското Мерло, че е ненадминато в своите качества.
През 1977 година е започнало засаждането на масива в селото и до 1980 година големината му е надхвърляла повече от 7000 дка. През годините въпреки трудностите на периода, две кооперации са успели да отгледат и запазят до наши дни този лозов масив.
„Шато Коларово“ става горд собственик на 50 дка от масива през 2008 г. Публична тайна в бранша е, че старите лозя дават по-плътни, по-естрактивни и по-структурирани вина.
Червеното вино Мерло 2013 г. от колекция Мегалит на бутикова винарска изба „Шато Коларово” е 100% сортово вино, произведено от едноименния сорт, произлизащ от гореспоменатия лозов масив. Датата на гроздобера е 14.09.2013 г., като гроздето е ръчно брано, в касетки. След постъпване в избата се ронква, след което се смачква, за да се получи гроздовата мъст и се слага във ферментатори и се подлага на охлаждане до 8°C за 5 дни, за да се подготви за студена мацерация – технологичен процес, създаващ условия за максимално извличане на червена багрилна материя и засилване на усещането за пълнота, мекота и хармония във вкуса и аромата на виното. Следва алкохолна ферментация за 14 дни, при поддържана температура от 25 – 28°C, след което виното се източва в буферен съд, където протича яблъчно-млечнокиселата ферментация за намаляване киселинността на виното. Следва отлежаване за 18 месеца в нови (30%) и стари (II-ро и III-то зареждане) френски 225 л. дъбови бъчви, чрез които се допълват ароматно-вкусовите характеристики на виното и то продобива своя краен индивидуален облик и характер. След неговото бутилиране, виното е отлежавало в бутилки 12 месеца, преди да бъде пуснато на пазара. От виното са бутилирани на 18.06.2015 г. 5500 бутилки.
С цел запазване на автентичния характер и ароматно-вкусовите качества на виното, то не е бистрено и филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка. Препоръчителна температура на консумация 16-18°C.

За улеснение на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от асортимента на „Шато Коларово“ в нашия онлайн магазин.