Винена селекция Мегалит – Пети Вердо 2015

Пети Вердо 2015

Едно от новите и зашеметяващи предложения на бутикова винарска изба ``Шато Коларово``

Червено вино Пети Вердо 2015 от серия Мегалит на винарска изба Шато Коларово

Червено вино Пети Вердо 2015 г. от колекция Мегалит на бутикова винарска изба „Шато Коларово” е 100% сортово вино, произведено от едноименния сорт, произлизащ от част от лозовия масив на винарната, намиращ се в района на село Оряхово. Късно зреещ сорт, с много голяма запасеност на багрилна материя (антоциани) и общи феноли (танини). Гроздоберът е извършен на 27.09.2015 г., като гроздето се бере сутрин, в касетки, след което при постъпване в избата след отделяне на зърната от чепките (ронкане) се смачква , за да се получи гроздовата мъст, която се поставя в неръждаеми съдове и се подлага на охлаждане до 8°C за 7 дни – това е така наречената студена мацерация. Следва алкохолна ферментация за 14 дни, при поддържана температура от 25 – 28°C, след което виното се източва в буферен съд, където протича яблъчно-млечнокиселата ферментация за намаляване киселинността на виното. След този период виното е източено и напълнено в 500 л. български бъчви за 12 месеца, като преди това в бъчвите в период от 5 месеца е отлежавало бяло вино.
Характерното за Пети Вердо 2015 г. от серия Мегалит на „Шато Коларово“ е непрогледния гранатов цвят, атрактивен плодов аромат с акценти на къпина, пипер, кокиче и мастило. Сочен финал, с шоколад и горски плодове във вкуса.
С цел запазване на автентичния характер и ароматно-вкусовите качества на виното, то не е бистрено и филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка. Препоръчителна температура на консумация 16-18°C.
Потенциал за стареене: повече от 7 години.

За улеснение на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от асортимента на „Шато Коларово“ в нашия онлайн магазин.