Винена селекция Мегалит – Сира 2013

Сира 2013

Позволете ни да Ви представим едно от емблематичните червени вина на бутикова изба ``Шато Коларово``

Червено вино Сира 2013 от серия Мегалит на Шато Коларово

Червеното вино Сира 2015 г. от колекция Мегалит на бутикова винарска изба „Шато Коларово” е 100% сортово вино, произведено от едноименния сорт, произлизащ от лозов масив, намиращ се в района на село Оряхово. Датата на гроздобера е 09.09.2013 г., като е приложено селективно ръчно бране в касетки, при захарност не по-висока от 25% и среден добив до 650 кг. /декар. След постъпване в избата гроздето се смачква, за да се получи гроздовата мъст и се слага във ферментатори, където се охлажда до 5 градуса. Процесът на стабилизиране при контролирана температура продължава 7 дни. Следва алкохолна ферментация за 14 дни, при контролирана температура от 25 – 28°C, след която виното се източва и се налива в бъчви, където протича яблъчно-млечнокиселата ферментация. Следва отлежаване на виното за 18 месеца в нови 300 л. български бъчви и стари (III-то зареждане) френски 225 л. дъбови барици, чрез които се допълват ароматно-вкусовите характеристики на виното. След бутилиране, виното е отлежавало в бутилки 12 месеца. От виното са бутилирани на 01.03.2015 г. 3000 бутилки.
Особеностите за Сира 2015 г. от серия Мегалит на „Шато Коларово“ е плътен рубинен цвят, с мощен и експресивен плодов аромат на сок от праскова, орехови листа и мента. Дълъг и хармоничен вкус, с нотки на сухи треви, сладка кайсия и лакта. Хармонично тяло с опушен финал.
С цел запазване на автентичния характер и ароматно-вкусовите качества на виното, то не е бистрено и филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка. Препоръчителна температура на консумация 16-18°C.

За улеснение на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от асортимента на „Шато Коларово“ в нашия онлайн магазин.