За нас

Шато Коларово

„ Виното е ключалката, през която надничаш в сърцето.” – Алкей

„Шато Коларово” е бутикова изба, основана през 2009 г. Разположена е сред югозападните склонове на Южен Сакар, в близост до град Харманли и носи името на селото, в което се намира. Местността е прочута с плодородната си почва, благодарение на което тук се отглежда грозде от векове. Село Коларово се отличава с богато историческо минало, а лозята сякаш винаги са били част от неговата околност. Винарната разполага с 150 декара собствени, отлично поддържани лозя, от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо и Малбек, както и 50 декара с 40 годишни лозя от сорта Мерло, които са част от известния Коларовски масив – един от най-големите, най-старите и най-просторните лозови масиви на територията на България и Балканския полуостров. Създаден през 70-те години, като през 1977 година е започнало засаждането на масива в селото и до 1980 година големината му е надхвърляла повече от 7000 декара, които са запазени до днес. През 2008 г. винарска изба „Шато Коларово“ става горд собственик на 50 декара от тях – известно е, че старите лозя дават по-плътни, по-естрактивни и по-структурирани вина.
Винарната притежава и обгрижва също така над 150 декара нови лозови насаждения.
Собственик на винарната е Стоян Стоянов и когато реституцията на семейните лозя го отвежда в Южен Сакар, той закупува старата мандра в с. Коларово и я преустройва във винарна.
Енолог на изба „Шато Коларово“ е една от най-добрите в този  бранш Илиана Коева.
Винарната се представя на пазара с няколко винени серии:
SKS- купажно вино от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мавруд. Това е специална селекция, правена и достигаща до пазара само в години с изключителни характеристики на гроздето. Дълго и пикантно вино за истински ценители. Отлежавало е от 12 до 18 месеца в нови български и френски дъбови бъчви.
Винената селекция „Мегалит” е изцяло от чисто сортови резерви, отлежавали между 12 и 18 месеца във френски бъчви, първо и второ зареждане. Най-добрите вина от съответната реколта се включват в серия Мегалит. Сортовете, които се използват в серията – Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Мавруд, Сира и Пети Вердо.
Чисто сортовите вина са с марка ’Шато Коларово’, като това са вината Шардоне барик, Вионие, Каберне Совиньон и Сира.
Във винарската изба се използва основно френски дъб, с изключение на българския дъб, в който отлежават Мавруд и ферментира част от сорта Шардоне.
Годишно ’Шато Коларово’ произвежда около 70 000 бутилки вино, разпределени в къси бутикови серии, но винаги мощни, с мек южен характер, зрял плод и опушени нотки.
Стремежът на екипа на винарната е произвежданите от тях вина да се превърнат в емблема на регион Коларово и Южен Сакар, без да правят компромиси в нито една стъпка от производственият процес – от гроздето на лозето, до виното в бутилката, ненапразно усилията им към индивидуалност и постоянство в качеството на вината са възнаградени с десетки медали от престижни международни конкурси (Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, International Wine Contest Bucharest, Mondiales des Vins –  Canada, Berliner Wine Trophy).
Избата е член на Българската асоциация на независимите лозаро-винари.